Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Barcelona
Marc Navarra i la Mariona Martínez - Màster en Direcció d’Empreses i Sistemes de Producció
Una bici de bambú?

Una bici de bambú?

Buscar el desenvolupament sostenible, el respecte per al medi ambient o canviar el ritme de vida per tal de protegir l’entorn són frases que estan de moda. No obstant això, de vegades, no és tan senzill adaptar-se a un esquema ecològic i de consciència ambiental. O potser sí?

 

En aquest context apareixen en Marc Navarra i la Mariona Martínez,  i ho fan amb una idea innovadora i sorprenent que respon a aquestes inquietuds. Ens ofereixen una alternativa responsable a una cosa que ja forma part de les nostres vides: “El millor de la bici de bambú són les vibracions, el pes i el preu. El que tenim són quatre prototips que ja són iguals entre si: mateixos angles, disseny…”.

 

Una bicicleta de bambú?

 

Sí. Es tracta d’una bicicleta feta de bambú i de fibres naturals, molt resistent i, alhora, flexible. El fet que absorbeixi les vibracions del carrer la converteix en un mitjà de transport còmode.

 

Com neix la idea d’aquesta bicicleta? En Marc i la Mariona són estudiants del Màster Universitari en Direcció d’Empreses i Sistemes de Producció de la UIC. Van tenir l’oportunitat de viatjar a Hong Kong per fer-hi pràctiques professionals durant sis mesos, i en un dels seus passejos per un “poble perdut” a la Xina van veure aquesta bicicleta. “Un senyor hi anava i ens vam preguntar: ‘Què és això?’”. A partir d’aquí van decidir investigar. Una vegada van haver tornat a Barcelona, van descobrir que les propietats del bambú el fan un material apte per a la construcció de bicicletes. Van voler comprar-ne una, però, en veure que el preu no era assequible, van decidir fabricar-la: “Vam veure la bicicleta, ens va agradar, la volíem, sabíem que volíem fer alguna cosa nosaltres dos sols, que estàvem capacitats per fer-ho. La volíem. Fem-la, doncs. No hi ha res que ens ho impedeixi”.

 

La formiga mou la muntanya

 

Potser per la manera com ho expliquen sembla que es tracti de la feina d’una sola tarda, però la veritat és que van haver de passar per set prototips diferents abans d’arribar al que estan desenvolupant ara. És a partir d’errors i equivocacions que aprenen a construir les bicicletes, i el que va començar com un projecte petit al pati de casa s’ha convertit en el protagonista de la tesi màster.

 

I tot i ser un èxit que s’estén més ràpid del que ells mateixos es pensaven, les proves i la investigació no s’acaben. Continuen buscant millors materials, un disseny més resistent, una opció més econòmica. I ells mateixos expliquen: “Mai no hem anat a trucar a la porta de ningú; no hem buscat gent. Són ells els qui ens han cridat i ens demanen que volen el producte”.

 

A l’abril d’aquest any, en Marc i la Mariona van guanyar el Taller Concurs d’Idees Creatives, organitzat en el marc del primer Business Day i impulsat per la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la UIC. I és que el projecte de bicicletes de bambú –Bamboo Bikes Barcelona– és un exemple d’emprenedoria, no només perquè és una proposta innovadora sinó també per la professionalitat amb què l’equip treballa. Han aconseguit identificar el seu públic objectiu, saben que la seva “marca personal” té a veure amb la individualitat de cadascun dels seus productes i han vist en la suma de la marca Barcelona una estratègia de promoció de la qual es pot treure partit a la resta d’Europa pel prestigi que aquesta hi té.

 

Peus que no paren de moure’s

 

L’esperit inquiet que els caracteritza és el que els va portar, des de tan joves, a buscar un projecte. “Sempre havíem volgut fer alguna cosa. De fet, tot això va començar perquè volíem fer un bar restaurant a Barcelona. Però vam veure que era molt car començar una cosa així i vam decidir fer una altra cosa”.

 

Aquest projecte ha sorgit com una meravellosa alternativa fonamentada en la sostenibilitat. Saben per què? El bambú és un material renovable i biodegradable i la seva matèria en descomposició és nutrient per a nous bambús. Dit d’una altra manera: si plantes una d’aquestes bicicletes, creixeran bambús!

 

Però més enllà de tot això, l’afany per l’obra ben feta és el que distingeix en Marc i la Mariona com a emprenedors. No estan disposats a caure en la temptació de “fer trampes” i faltar al compromís ecològic amb la finalitat d’abaratir costos. Tampoc no es conformen a oferir un producte sense poder garantir la seguretat de l’usuari. Tenen molt clar que el que volen oferir ha de constituir un producte de qualitat que, veritablement, aporti un granet de sorra en la millora de vida de les persones. Per això, continuen experimentant, conscients que, en aquest camí, “si surt malament, haurem après alguna cosa”.

 

PARLEM DE - ADE - bamboo bikes 1w