Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Shanghai, Xina
Marc Ramón Hernández - ADE, 2013
IntuuChina: una porta d’entrada al gegant asiàtic

IntuuChina: una porta d’entrada al gegant asiàtic

Marc Ramón Hernández és especialista en anàlisi borsari i té experiència en petites i mitjanes empreses exportadores. A més, és cofundador de l’associació d’estudiants E-World de la UIC. Però, sobretot, en Marc és emprenedor: ha desenvolupat la comunitat IntuuChina, des del pla d’empresa fins al que és avui: una comunitat que viu de connectar professionals de tot el món amb el monstre asiàtic i crear vincles entre diferents cultures.

 

El projecte IntuuChina neix gràcies al desenvolupament d’un business plan que vaig dur a terme juntament amb Mercedes Ligero i Fernando de Zavala el febrer de 2013. A IntuuChina ja tenim una plantilla de sis persones: tres socis directors, un responsable de màrqueting digital i un responsable de vendes al Regne Unit.

 

La Mercedes és una professional amb més de 20 anys d’experiència en ambients multinacionals, a més és consultora per a pimes i emprenedors des de fa tres anys. També ha estat professora de Màrqueting i Punt de Venda a ESADE. Assessorava diferents plans d’empresa a la UIC quan em va proposar formar part de l’empresa.

 

Pel que fa al Fernando, té un perfil complementari al nostre: emprenedor des dels 16 anys i creador d’un joc de taula que s’ha venut a una de les empreses més importants de joguines del món per més de 250.000 dòlars. La seva trajectòria ha estat sempre en grans empreses de diversos sectors com JP Morgan, L’Oreal, EY o la Cambra de Comerç d’Espanya a la Xina. Ha viscut en set països diferents.

 

I després hi sóc jo, que vaig acabar ADE a la UIC amb unes ganes increïbles de capbussar-me en el món professional. Primer vaig estar a la Cambra de Comerç d’Espanya a Xangai i després d’intercanvi durant un any a la Universitat de Donghua, estudiant Comerç Internacional. En aquest temps vaig poder observar les diferents maneres de fer negocis a la Xina respecte a Espanya. La Xina és un país on la clau principal és la gent que coneixes i amb qui tens relació. El temps que vaig passar a la Cambra de Comerç va ser crucial per crear aquesta xarxa de contactes (guanxi), ja que costa molt guanyar-se la confiança de la gent si no tens una posició amb poder de decisió o estàs en una empresa de renom.

 

Una de les meves tasques a la Cambra va ser crear i promocionar esdeveniments de networking com seminaris, còctels, etc. És impressionant com d’oberta estava la gent a parlar amb mi i explicar-me el seu negoci quan els donava la targeta de negocis, en què s’hi podia llegir “Spanish Chamber of Commerce in China”.

 

Mitjançant aquesta base de contactes en empreses, posteriorment vam presentar el negoci, i vam oferir un servei a les empreses a les quals realment els interessava. L’avantatge principal és que no cal tenir educació superior per trobar feina o fer negocis en aquest país. A més, tens molt accés a les persones amb poder de decisió. El principal inconvenient és que costa molt establir relacions comercials i cridar l’atenció si no tens un bon càrrec, estàs en una bona empresa o obtens una primera presentació mitjançant una persona que sigui de confiança als ulls de la persona a qui vols conèixer.

 

L’originalitat d’IntuuChina respecte d’altres iniciatives o idees de negoci és que hem detectat un nínxol de mercat en les pràctiques de les empreses. Hi ha diferents empreses que poden facilitar pràctiques a la Xina. De fet, nosaltres mateixos en vam fer servir els serveis, testar el producte i jutjar quins punts febles tenien. De seguida ens vam adonar que aquestes empreses venien les pràctiques com un servei aïllat (no donaven suport a l’arribada a la Xina) i t’introduïen en empreses que realment no formaven part dels teus objectius (per exemple, un metge que va acabar treballant en el departament de vendes d’una empresa de cosmètica). Va ser llavors quan ens vam adonar que, si els dos líders del mercat donaven un servei per sota de les expectatives, hi havia una necessitat, un buit que calia cobrir.

 

A IntuuChina facilitem pràctiques i estudis a la Xina com una porta d’entrada a aquest país. Després d’aquest període, aspirem que els nostres clients puguin muntar la seva pròpia empresa o trobar una feina fixa. Tenim una gran quantitat de contactes, un pla d’empresa desenvolupat i atractiu, agendes comercials i captació d’inversió; tot això fa que l’experiència dels joves professionals sigui totalment única. Proveïm un servei “a mida” en el desenvolupament de la carrera professional un cop se surt de la universitat, des de la cerca de pràctiques fins a, finalment, la contractació i creació d’una empresa en un país on les oportunitats creixen, i és el moment de d’aprofitar-les.

 

A aquest servei, li afegim un suport professional molt competent sustentat en el nostre equip de mentors de negocis externs: professionals amb experiència a la Xina que tutelen els nostres clients periòdicament i que tenen un coneixement específic sobre una indústria determinada. Així fem possible la integració total dels nostres clients a la Xina. Un client d’IntuuChina no deixa de ser-ho mai per a nosaltres. Vinculem el seu èxit professional al nostre. El nostre model de negoci és innovador precisament per això: perquè partim de models de negocis existents i els combinem amb l’originalitat i experiència dels seus fundadors per crear un servei únic. Som “The First Ever Career Tailors”.

 

* Marc Ramón Hernández, ADE’13

 

* Adaptació del text publicat, per primera vegada a la revista d’Alumni ADE B-UIC

 
 
Una bici de bambú?