Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Art
La Casa Lleó Morera (Barcelona)

La Casa Lleó Morera (Barcelona)

Barcelona ha guanyat un altre espai modernista per al públic fa poques setmanes: el pis principal de la Casa Lleó Morera torna a obrir les portes. La visita consta d’una introducció al context de la Barcelona de l’època (la Revolució Industrial, l’Eixample, el Modernisme) i una explicació sobre l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) i la família que li va encarregar la casa. Després, ens introduïm en aquesta meravella arquitectònica i ens deixem envoltar de totes les arts decoratives del seu interior: vitrall, escultura, fusta, mosaic, paviment hidràulic… i és que l’arquitecte va ser el millor representant del concepte “d’art total” tan utilitzat per parlar del Modernisme i del fet que va utilitzar una gran profusió d’arts decoratives, que enriquiren considerablement aquests interiors. Ja podem visitar el Palau de la Música o l’Hospital de Sant Pau del mateix arquitecte, però ara no hem de deixar passar l’oportunitat de visitar un interior domèstic, per veure com vivia la burgesia catalana del moment.

 

El Sr. Antoni Morera va fer fortuna al Carib. Com que no tenia fills, va deixar la casa que tenia al Passeig de Gràcia a la seva neboda Francesca Morera. La casa era senzilla, feta per un mestre d’obres, i ella la va voler reformar seguint la moda del moment. Per això, la va encarregar a Domènech i Montaner. Va morir quan encara no estava acabada i en va passar la propietat al seu fill, el doctor Albert Lleó Morera. La façana exterior és plena d’al·lusions al seu cognom, per això trobem lleons i la planta de la morera. A part, hi ha referències als balcons sobre les invencions de l’època: el telèfon, el gramòfon, la càmera fotogràfica i l’electricitat, portades per figures femenines. Malauradament, en instal·lar-se als baixos la casa Loewe, es va obrir una porta i es van destruir sense contemplacions els magnífics elements escultòrics que representaven dones amb flors i garlandes.

 

L’interior del pis principal, com era tradicional en l’època, també va ser dissenyat per l’arquitecte. És on hi trobem les arts decoratives mencionades: mosaics de Lluís Bru i de Mario Maragliano, escultures d’Eusebi Arnau, vitralls d’Antoni Rigalt, ceràmica d’Antoni Serra, i mobles, que ara són al MNAC, de Gaspar Homar.

 

Actualment, la finca és del Grup Núñez i Navarro, que l’ha posat a disposició del públic. Al web casalleomorera.com hi ha tota la informació necessària per gaudir d’aquesta joia del Modernisme català.

 

* la Dra. Judith Urbano és Cap de l’Àrea de Composició Arquitectònica, IP del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny a l’ESARQ-UIC

 

 
 
La Casa Gralla