Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Lectures
En lloc segur. Wallace Stegner

En lloc segur. Wallace Stegner

Wallace Stegner organitza la seva novel·la al voltant de dos eixos molt clars: l’amor i l’amistat, que discorren i s’enllacen amb freqüència, com passa a la vida mateixa.

 

Amb la vida universitària com a teló de fons, transcorre la història de dos matrimonis –els Lang i els Morgan– amb punts de partida gairebé oposats: els uns es tenen únicament l’un a l’altre i el seu amor, mentre que els altres, a més a més també compten amb el suport econòmic i psicològic de les seves famílies. Malgrat tot, els dos matrimonis es troben i creixen plegats en una amistat que els iguala. L’amor i l’amistat es manifesten en totes les seves facetes: hi ha amor en el matrimoni, amistat en el matrimoni, i amor i amistat entre els matrimonis. Es podria dir que els Lang i els Morgan estan junts en els moments bons i en els dolents, en la salut i en la malaltia, en la pobresa i en la riquesa, fins que la mort els separa.

 

Sense concretar massa, perquè el lector pugui anar-ho descobrint pel seu compte, podem destacar-ne diversos punts. El primer ja l’hem  mencionat: la vida de l’acadèmia a l’acadèmia. La necessitat interna i externa dels protagonistes, que volen avançar en la seva carrera, està perfectament descrita. També, el continu enriquiment personal i professional que es produeix quan un és part de la comunitat universitària.

 

El tema de formar part d’una comunitat hi està molt relacionat, especialment el com s’arriba a formar-ne part. Sempre ha d’existir un procés d’adopció: la comunitat ha de permetre entrar els qui són fora. I aquest procés és complicat, però la generositat dels Lang fa que sembli natural. Tal com ens comenta el moderador, “l’amor humà es manifesta amb obres”.

 

Un altre punt per destacar és l’habilitat de l’autor, que utilitza un to gentil, molt humà, molt fàcil de seguir en tota la novel·la, malgrat el realisme dels temes (els personatges d’En lloc segur viuen i pateixen igual que nosaltres).

 

En alguns capítols s’arriba a la virtuositat formal, com en el viatge a Itàlia, en què Stegner fa metaliteratura i escriu poesia en prosa.

 

D’altra banda, l’obra també és un cant a la bellesa i un crit a tenir cura de la casa comuna: la naturalesa. I, més important encara, cuidar l’ecologia de l’home, l’ésser més important de la Creació. A més, també tracta altres qüestions com l’amabilitat i com aquesta pot canviar la vida dels qui envolten els protagonistes de la novel·la, i el fet de tenir cura de la gent gran i els malalts perquè acabin de passar una vida agradable i dolça.

 

Per acabar, i no per això és menys important, cal mencionar als qui van publicar el llibre. Libros del Asteroide, ja coneguts i reconeguts arreu per la qualitat dels seus productes en tots els sentits, l’encerten de nou amb aquest títol.