Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Lectures
La meva planta de taronja llima, José Mauro de Vasconcelos

La meva planta de taronja llima, José Mauro de Vasconcelos

“Anàvem agafats de la mà, sense gens de pressa, pel carrer. En Totoca m’anava ensenyant la vida. I jo estava molt content perquè el meu germà gran em donava la mà i m’ensenyava les coses. Però m’ensenyava les de fora de casa. Perquè a casa aprenia descobrint-les sol i fent-ho sol, m’equivocava”.

 

Encara no ha complert els 6 anys. Qui és Zezé? La Jandira diu que el seu padrí és el diable. En Totoca assegura que “té el diable a la sang”. En canvi, per al “Portuga”, si alguna cosa és Zezé…, és un “dimoniet”. La seva professora va més enllà: Zezé té un “cor d’or”. Qui és Zezé?

 

És possible que un arbre parli? I que la Magaratiba sigui un assassí? Per què Zezé passa tanta estona amb Ariovaldo, un músic de carrer? Tots tenim un ocellet dins? Què significa “precoç”? Alguna vegada t’has atrevit a fer un ratpenat al cotxe del Portuga? Sabies que a casa de Zezé viu el rei Lluís? I que al seu jardí tenen un parc zoològic, amb lleons i tigres de Bengala?

 

No us explicaré el contingut d’aquesta petita obra mestra, situada en una ciutat brasilera del segle XX. Llegiu-la vosaltres. A través dels ulls de Zezé, descobrireu la duresa amb què la vida pot tractar una família pobra. Una obra de personatges inoblidables. Un cant a la innocència i a la tendresa tenyida de dolor. Una lliçó magistral de fe en les persones i un tribut a aquells que van haver de madurar abans d’hora.

 

No la llegeixis si…

 

  • T’agrada l’acció trepidant.
  • Saps gaudir només de la immediatesa.
  • Creus que les primeres impressions són el que importa.
  • Penses que la infantesa és només una etapa necessària per a la maduresa.

 

De lectura imprescindible si…

 

  • T’agraden les històries humanes.
  • Saps descobrir la bellesa d’allò desapercebut.
  • Creus que hem de mirar més enllà de les aparences.
  • Ets capaç de descobrir i aprendre de la màgia que té un nen.