Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Lectures
Memòries. Berlín i Barcelona, anada i retorn, Jordi Cervós

Memòries. Berlín i Barcelona, anada i retorn, Jordi Cervós

Pagès Editors, Lleida 2013. 464 pàg.

 

Recomano aquest esplèndid llibre a tots els acadèmics i acadèmiques d’universitat, sobre la trajectòria humana, espiritual i professional de tot un Herr Professor, el nostre primer rector de la UIC (1997-2002), que va ser durant molts anys catedràtic a la Universitat Lliure de Berlín (1968-1998).

 

Va tenir una vida apassionant d’ençà que va néixer a Barcelona l’any 1930. Es va estar al Pallars, on va fer de pastor durant la Guerra Civil, i va cursar la carrera a Barcelona –amb l’amic Jordi Pujol, que va presentar el llibre a la UIC–, i a Saragossa. També va viure uns inicis difícils a Alemanya, l’aventura de ser dels pocs científics convidats a congressos a l’altra banda del teló d’acer, les conferències a l’URSS i als Estats Units, la col·laboració amb persones de totes les ideologies, races i religions.

 

Una vida en què es barregen aspectes molt humans (com l’afició inicial al pòquer) i altres de més seriosos, com el profund compromís espiritual, amb una vocació que li faria canviar la vida ja des de molt jove i que el portaria a intentar canviar la societat i la universitat de la seva –la nostra– època. En aquest llibre, hom descobreix el Cervós acadèmic; el Cervós metge investigador; el Cervós professor; el Cervós polític, que dialoga amb els estudiants en moments molt difícils per a la Universitat Lliure (terrorisme, segrestos, violència als campus); el Cervós home de fe; el Cervós català, espanyol, europeu i ciutadà universal; el Cervós amic, company, líder.

 

Val la pena llegir les més de quatre-centes pàgines d’una vida plena d’història que, a la vegada que ens apropa al personatge, ens explica els esdeveniments més importants dels nostres segles XX i XXI i la història de la nostra Universitat.