Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Música
La fusió dels sons tradicionals amb la música del segle XXI

La fusió dels sons tradicionals amb la música del segle XXI

Qui no ha sentit mai el so de la gralla en una actuació castellera? O fent ballar els gegants? I el so d’un sac de gemecs en un ball de pastorets?

 

Estem parlant d’uns instruments tradicionals que conjuntament amb la viola de roda o l’acordió diatònic, entre d’altres, formen l’anomenada música popular tradicional. Una música que podem trobar en les diferents manifestacions populars al carrer com: festes majors, diades castelleres, trobades, festes medievals, cercaviles, etc.

 

Actualment, podem sentir aquests sons en grups de jazz, rock i pop. En el cas del jazz i del pop, un exemple és el grup musical anomenat Inxa Impro Quartet. Aquest  quartet fa una nova proposta  de música tradicional, mantenint-ne l’essència i creant noves melodies. Així demostren que la gralla pot encaixar perfectament amb altres instruments. Podem escoltar concerts de duets: orgue–gralla, orgue–borrega (sac de gemecs), piano–gralla, piano–tenora, etc.

 

En l’apartat del rock, tenim els grups Ebri Knight (una música lúdica i festiva), RIU (amb una proposta més popular) i BOC (un grup mallorquí que fa folk-rock amb influències d’arreu del món). Tot va enfocat a la nova creació, que mescla la base clàssica de contrapunt i harmonia amb instruments tradicionals.

 

Així podem dir que la fusió d’aquests instruments amb tots els altres que sonen en la música del segle XXI és possible, i es recupera i manté viu el so tradicional tan peculiar que sentim als carrers.