Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Algú ha dit política?

Patricia Messa

“Allà on el comandament és cobejat i disputat no pot haver-hi un bon govern i mai regnarà la concòrdia” deia Plató. El filòsof sembla predir el que està passant actualment en la política, especialment en l’espanyola. Mig any sense govern, i ara, noves eleccions: sembla que els nostres representants són incapaços de posar-se d’acord. Per què? Entre moltes altres coses, ens hem oblidat de fer política, ja no entenem el que volien dir els clàssics. El que avui s’anomena política és més semblant a un xou, un reality televisiu.

 

A l’entrevista concedida a la revista Contexto y Acción, Pablo Iglesias va dir: “Jo crec que la política és una definició de la realitat”, i molt sàviament dit perquè realment és així. De quina realitat es parla? Una en la qual confonem els valors, enarborem l’individualisme per bandera i aprofitem qualsevol ocasió per crear polèmica. Aquesta realitat es transporta al panorama polític i al seu torn als mitjans, només cal fer una ullada a les notícies.

 

Està clar que ens hem oblidat que la política és ni més ni menys que un servei: de debò es viu com a tal? No cal ser gaire observador per adonar-se que no. I aquest fet es demostra en les intencions polítiques dels governants que s’inclinen per aferrar-se amb ungles i dents al poder, sense pensar tan sols en el bé a la societat o la possibilitat de retirar-se per millorar la situació.

 

A més, la política com l’entenien els clàssics com Aristòtil o Plató estava constituïda per persones competents i ben formades en les principals disciplines. És aquest el nivell de formació dels nostres polítics? Per exemple, les enquestes demostren la incapacitat d’alguns polítics per expressar-se en altres idiomes, ja sigui l’anglès o el francès. En molts casos els nostres governants no tenen competències bàsiques com la retòrica, o si més no, l’ètica on es podria incloure la capacitat de cedir, de demanar perdó, de saber escoltar… elements bàsics per a una societat.

 

Hi ha qui podria pensar que tot empitjorarà, que la política és corrupta, fins i tot dolenta, o la societat va de mal en pitjor. Però tampoc em sembla que això sigui cert. La política no és de per si corrupta, sinó que són les persones les que ho són. Cal tenir esperança i confiança en la generació dels joves que ve perquè arriben amb les idees molt clares, amb ganes de fer moltes coses i, sobretot, amb una nítida intenció de tornar a fer política i de deixar de banda el que s’ha estat fent fins ara: polèmica i reality show.

 

Jo diria que la gent està motivada per tornar a la política de veritat. Per això, és important recordar que la política és sobretot un servei a la societat, un servei que requereix molta excel·lència i virtut. Els polítics haurien de ser els nostres models, avui gairebé sembla una utopia. Tot és tornar a començar i assentar una altra vegada les bases, posar els punts sobre les is, i per què no? Tornar a llegir els clàssics com una possible solució. Comencem per aquí.

 

* La Patricia Messa és alumna del doble grau en Humanitats i Estudis Culturals i Dret.

 
 
Entrenat per viure