Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Arrisquem-nos

Loreto Petschen

Catorze anys després, les idees que Steve Jobs va presentar a la conferència que va impartir a Stanford continuen tenint una actualitat sorprenent.

 

En incomptables ocasions ens hem trobat —en entrevistes, pel·lícules, documentals, etc.— el testimoni de persones que, just en el moment en què semblava que tenien el món als seus peus, ho perden tot per un accident desafortunat o un gir inesperat del destí. A Stanford, Jobs va revelar ser un més en la llista de “maltractats per la vida”.

 

“Venim al món nus”, va dir després d’explicar el seu acomiadament de la companyia que ell havia creat. No va lamentar-se, sinó que va animar els seus oients a no deixar-se endur per les pors. Perquè, quan es parteix de zero, sembla més fàcil dur a terme una empresa arriscada. No es tracta —deia el creador d’Apple— de ser temeraris, sinó d’atrevir-se a arriscar, malgrat les pors i assegurant el pas.

 

Perquè la llibertat adquirida per l’eradicació de les pors ha d’anar acompanyada, a més de l’esforç i el treball obvi, per l’esperança dipositada en el futur. Que després de la tempesta surt el sol.

 

I això es pot aplicar a tots els aspectes de les nostres vides. Quantes vegades hem pensat que ens moriríem durant la setmana prèvia als exàmens? Tot l’estrès i aclaparament per acabar en unes vacances merescudes, sense haver de preocupar-se per les recuperacions de setembre.

 

Hem de treure’ns la por de perdre-ho tot: no sabrem que petit que era aquest “tot” fins que no ens hàgim arriscat a lluitar per alguna cosa una mica més gran; només hem de confiar que aconseguirem assolir-la.

 

L’esperança és per al valent que la persegueixi.

 

* Loreto Petschen Simón és alumna de 1r d’Humanitats i Estudis Culturals.