Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

El rei abdica

Salvador Aragonés

El rei Joan Carles ha abdicat avui a favor del seu fill, el príncep Felip, el seu hereu i successor. A partir d’ara les Corts Espanyoles s’hauran de reunir per aprovar una llei orgànica que sancioni aquesta abdicació, que haurà de ser aprovada per les Corts per la meitat més un dels membres, fet que es dóna per descomptat atès que a les dues cambres té la majoria absoluta el Partit Popular, i votarà també bona part del Partit Socialista Obrer Espanyol.

 

Les crisis de salut —set operacions— i familiars i els problemes judicials han aconsellat al rei Joan Carles que doni pas a “una nova generació” que afronti els problemes actuals amb més vigor. Aquests problemes són actualment el tema dels separatismes i la crisi econòmica. Espanya necessita un canvi de rumb i, amb Espanya, també la institució monàrquica, a la qual Felip VI ha promès fer reformes.

 

El futur rei Felip ha de ser nomenat, quan sigui rei, capità general de les forces armades espanyoles i exercir les funcions de promulgar i sancionar les lleis i els decrets. A més, haurà de reformar la Constitució o, almenys, retocar-la pel que fa a la funció institucional monàrquica per tal que la seva filla Elionor pugui ser nomenada princesa d’Astúries i successora al tron, amb la qual cosa es donarà per abolida, novament a Espanya, la llei sàlica.

 

Així mateix, el futur rei Felip VI és possible que revisi alguns títols reials, com el de duc de Montblanc i senyor de Cervera o príncep de Girona. A més d’això, haurà de delimitar les funcions dels que formen la família reial, per tal que no torni a passar un cas com el d’Iñaki Urdangarin, atès que la família reial espanyola viu dels pressupostos de l’Estat.

 

D’altra banda, no coneixem l’abast de les “reformes” que ja ha anunciat veladament el rei Joan Carles. Es farà una reforma constitucional? Com encaixaran els nacionalismes i separatismes bascos i catalans en el conjunt espanyol? Què es farà amb algunes comunitats autònomes que reporten més despeses que beneficis a la societat? Com es resoldrà la crisi econòmica?

 

Ja se sap que “el rei regna però no governa”, és a dir que les funcions que té són limitades. Com exercirà el rei Felip VI les seves funcions? És clar que encara que el seu pare sigui el model, són persones diferents i ell té altres idees i altres maneres, encara que sigui només pel canvi generacional.

 

De moment, el que es preveu és la reunió del Govern i de les Corts, veure com serà el debat —si n’hi ha, serà sobre monarquia o república— i a mitjan juny, si no abans, ja tindrem la presa de possessió del rei Felip VI i de la reina Letícia —que no tindrà cap prerrogativa— i coneixerem el contingut programàtic de la Corona, de la nova Corona.