Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

L’emprenedor, l’ambició i el ‘sentit de missió’

Carlos Rey

Molts directius i acadèmics s’admiren dels emprenedors “visionaris”, els que es mouen per l’ambició i l’inconformisme. En els manuals de l’emprenedor d’èxit, és comuna l’afirmació que l’ambició és un dels trets principals que tot emprenedor hauria de tenir. Tot i això, sovint no es té en compte que els emprenedors d’èxit, mentre proposen reptes ambiciosos, també acostumen a tenir un fort sentit de missió.

 

En el cas de Steve Jobs, probablement un dels emprenedors més rellevants de la nostra època, l’ambició va ser clau perquè els seus projectes tinguessin èxit, però no va ser menys important la passió amb què vivia la feina, que enfocava des d’una perspectiva transcendent. Per a Jobs, més que voler ser el número u, voler ser el millor, el més important era fer coses que canviessin el món, que milloressin de debò la vida de la gent.

 

Un bon exemple d’això és l’anècdota de com Jobs va animar John Sculley, aleshores president de Pepsico, a afegir-se al projecte d’Apple. Jobs li va dir: “Vols passar la resta de la teva vida venent aigua ensucrada, o vols tenir l’oportunitat de canviar el món?”

 

El paradigma emprenedor de Jobs no és un cas aïllat. En un estudi a gran escala sobre 2.700 directius i dirigents de 65 empreses de diversos sectors, dut a terme per la càtedra Direcció per Missions de la nostra Facultat d’ADE, hem comprovat que el sentit de missió està molt correlacionat amb l’ambició per aprendre i innovar, que no és altra cosa que desenvolupar coses noves.

 

ambició + missió = persistència

 

En l’emprenedor aquesta equació és encara més clara i, a més, pot determinar-ne l’èxit o el fracàs. La missió capacita per marcar-se una vegada i una altra fites concretes, sobreposar-se als fracassos i tornar a començar quan calgui. Per a l’emprenedor, l’ambició és la perxa que li permet saltar fins on altres no han arribat i el sentit de missió és el punt de suport que impulsa el salt.

 

Segons Juan Antonio Pérez López, les persones no treballem només per diners (motivació extrínseca) o per satisfacció i ambició personal (motivació intrínseca), sinó que també necessitem donar un “sentit de missió” a la feina (motivació transcendent), és a dir, entendre per a què i per a qui fem les coses, veure’n la transcendència social, dotar l’acció humana d’un sentit i una ambició que mira més a llarg termini. Per a aquest autor la motivació transcendent és la motivació principal i la més important per entendre els altres i a nosaltres mateixos i és capaç d’influir de manera positiva en totes les motivacions de l’individu, orientant-les cap a una funció superior.

 

Per això, per fomentar l’emprenedoria a la societat —a l’escola, a la universitat, a les escoles de negoci, a les associacions professionals, a les empreses…—, el primer pas és generar un fort “sentit de missió” en cada persona: qui sóc i quina és la meva aportació personal? A partir d’aquí es tracta d’estimular un inconformisme sa capaç de fer néixer alguna cosa nova, fomentar emprenedors capaços de combinar l’ambició amb el sentit de missió i crear cercles virtuosos que els estimulin a lluitar amb determinació per arribar on d’altres no han arribat encara.

 

* Carlos Rey  és soci director de DpM Consulting i director de la Càtedra de Direcció per Missions i Gobern Corporatiu, de la UIC

 

Bibliografia

 

1. Carlos Rey i Marta Mas (2013), Mission based motivation: Relationship with extrinsic and intrinsic motivation, GIKA, Global Innovation and Knowledge Academy, ISBN 978-84-616-0275-9.

2. J. A. Pérez López (1993), Fundamentos de la dirección de empresas, Rialp, Madrid.

 

 
 
Ego-free zone