Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Kazakhstan: Internacionalització i educació superior

Aigerim Kosherbayeva

Un indicador del progrés de qualsevol país és la seva política educativa i el compliment de les normes internacionals corresponents. En aquest sentit, Kazakhstan ocupa una posició capdavantera al món, ja que aposta pel desenvolupament de les noves tecnologies en l’aprenentatge i la introducció de tècniques innovadores en l’ensenyament, per tal de crear un programa de formació de qualitat internacional. La majoria de les universitats de Kazakhstan estan involucrades en activitats internacionals i en l’actualitat cinc universitats estrangeres tenen representació en aquest país.

 

Kazakhstan és, doncs, un espai educatiu obert a una societat en què coexisteixen diferents cultures. Està situat al centre del continent euroasiàtic i, per la seva condició històrica de nexe en els intercanvis transnacionals, es troba en una posició avantatjosa en el context de la internacionalització, la qual és una condició necessària per assegurar la participació d’aquest país en l’educació global.

 

Avui dia s’ha posat en marxa una gran varietat d’iniciatives orientades a la internacionalització. Entre aquestes iniciatives destaca el Procés de Bolonya, que proposa reformes estructurals en els sistemes d’educació superior dels països europeus per tal que s’adeqüin a uns objectius comuns i que és especialment rellevant. Kazakhstan es va convertir en el país número 47 que participava en l’Espai Europeu d’Educació Superior mitjançant la signatura de la Declaració de Budapest-Viena, de 12 de març de 2010, i ha estat elogiat pel seu projecte innovador de reforma del sistema educatiu superior. Aquest procés ha suposat l’adopció d’un sistema de llicenciatures de quatre anys, seguit de programes de màster d’un o dos anys. A més a més, la internacionalització ha significat la introducció de propostes educatives alternatives, com els programes de doble titulació.

 

Els programes de mobilitat internacional també són de molta importància a Kazakhstan, especialment els destinats a la capacitació de personal acadèmic i d’estudiants a universitats estrangeres, amb l’objectiu de preparar-los com a participants actius i compromesos en un món global. Destaca el prestigiós programa Bolashak, creat el 1994 en un moment en què hi havia molt pocs professionals a Kazakhstan amb una veritable educació occidental. Gràcies a aquest programa, els estudiants de més excel·lència de Kazakhstan fan estades formatives a les millors universitats del món, i alhora adquireixen les anomenades llengües “globals”. En aquests moments, més de 3.000 estudiants i professors estudien a vint països, entre els quals hi ha Espanya (Universitat Internacional de Catalunya), Regne Unit, EUA, Suïssa, Alemanya i diversos països del continent asiàtic.

 

Kazakhstan també ha millorat les oportunitats d’accés a una educació internacional a casa. Una mostra d’això és la creació del Centre Nacional Orleu per al desenvolupament professional de docents, que s’ha fet en col·laboració amb la Universitat de Cambridge i gràcies a l’esforç de la Universitat Nazarbayev per oferir ensenyament en anglès i de la promoció de l’excel·lència acadèmica a les Escoles Intel·lectuals de Nazarbayev.

 

Els programes destinats a l’ensenyament de llengües estrangeres són també molt importants, ja que intenten construir un sistema universitari trilingüe, amb l’objectiu d’harmonitzar el kazakh com a idioma nacional, el rus com a idioma internacional i l’anglès com a llengua d’ús global.

 

Els processos d’internacionalització en què està immersa l’educació superior a Kazakhstan també afecten les universitats espanyoles. Molts dels desafiaments i les respostes experimentades a Kazakhstan tenen el seu reflex en el context espanyol i català, motiu pel qual la col·laboració entre els nostres sistemes d’educació superior és de gran interès.

 

_____

 

* La professora Aigerim Kosherbayeva, de la Universitat Nacional Pedagògica Abay Kazakh (Almati, Kazakhstan), va fer una estada a la Universitat Internacional de Catalunya de maig a setembre del 2014, gràcies al finançament del prestigiós programa Bolashak.

 

Han participat en la redacció d’aquest article la Dra. Emilee Moore (Universitat Internacional de Catalunya, Barcelona), Sania Nuralyeva (Universitat Nacional Al-Farabi Kazakh, Almaty, Kazakhstan) i Rinad Kosherbayev (Centre Nacional per al Desenvolupament Professional Orleu, Almati , Kazakhstan).

 
 
Dreceres