Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Llegir per viure

Inés Jordán

Deia Pablo Neruda que “mor lentament qui no llegeix”, i tenia raó. La lectura és una activitat imprescindible per a una vida plena, per a qualsevol vida que vagi més enllà de la mera supervivència. Tot i això, el 40% dels espanyols afirma que no llegeix mai o gairebé mai per plaer, segons l’estudi publicat el gener del 2017 per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya. És a dir, de cada cinc espanyols, dos dediquen, com a màxim, poques hores anuals del temps lliure que tenen a llegir un llibre. Per si això fos poc, la manca de lectura en la majoria de les persones no es deu a la falta de temps o d’instrucció, sinó al fet que, senzillament, no els agrada llegir. Aquesta dada resulta descoratjadora.

 

Tot i que alguns ho neguin, la veritat és que la lectura té un paper primordial en la vida humana. Els llibres són finestres que ens permeten apropar-nos al pensament de grans escriptors i adquirir parcialment la saviesa que potser ells han trigat una vida sencera a aconseguir. Gràcies als llibres esdevenim nans a coll de gegants. A més, la lectura ens permet viure múltiples vides diferents de la pròpia i ampliar la nostra experiència. No en va deia Cervantes que “el que llegeix molt i camina molt veu moltes coses i en sap molt”.

 

Però la lectura no només serveix per adquirir saviesa. També és una bona manera de descansar i oblidar-se de les preocupacions i angoixes del dia a dia: quan un llegeix, s’introdueix en un món paral·lel. Qualsevol lector freqüent deu haver notat que quan passa una temporada sense llegir li falta alguna cosa, que la seva ànima necessita els moments de tranquil·litat que li proporciona la lectura.

 

Tenint en compte el paper primordial de la lectura a la vida humana, qualsevol persona assenyada hauria de consagrar unes hores de la setmana, sense importar com d’ocupada estigui, a llegir un bon (poso èmfasi en el “bon”) llibre. Si fins i tot quan disposem de poc temps tots reservem unes hores per menjar i dormir, hauríem de fer el mateix amb la lectura, aliment i descans de l’ànima.

 

* Inés Jordán Marqués és alumna de 1r de la Facultat d’Humanitats

(UIC Barcelona).

 
 
Amistat enxarxada