Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Mestres de les tauletes

Eva Pediguer

Les tauletes, els telèfons intel·ligents, els llibres electrònics i els pals extensibles per fer selfies han estat els regals estrella d’aquest passat Nadal. És difícil veure a algú pel carrer, al metro, a la feina o a la sala d’espera del dentista que no tingui el seu telèfon a prop. A la gran majoria ens agrada i, com és d’esperar, també agrada als més menuts que gairebé neixen amb una tauleta sota el braç; són els coneguts com: generació “touch”.

 

Ens comencen a quedar molt lluny els materials sensorials de Maria Montessori que estimulen tots els sentits. Els hem canviat per una pantalla que hipnotitza i enganxa a tothom, fins i tot a aquells que gairebé no saben ni caminar. ¿Tenen res a veure, les tauletes digitals amb el mètode Montessori? Els colors, els sons i el moviment són els ingredients perfectes per atraure l’atenció dels nens, i en això les tauletes són les reines. Avui en dia, la gran pedagoga potser inclouria, als seus materials, l’ús –controlat i adequat– d’algun dispositiu digital.

 

De totes maneres, el que no sabem és si aquesta tecnologia és beneficiosa a edats primerenques. De fet, encara són moltes, les preguntes que es fan les famílies preocupades per protegir als petits. Els pares han d’estar preparats, han de conèixer com funciona el dispositiu que deixen a mans del seu fill o filla i com el poden protegir de contingut no apropiat.

 

Tot això demana dedicació i interès, però també implica un punt de referència, una guia, i aquests haurien de ser els mestres, el gran sector de la societat que s’ha preparat per saber d’educació i que passa moltes hores amb els alumnes, observant les seves necessitats i traient el màxim profit de les seves habilitats. Només cal que facin ús d’aquest coneixement de forma crítica davant del gran mercat d’aplicacions que tenim a l’abast i així aconseguir que siguin els guies que necessiten les famílies.

 

Un mestre actualitzat pot aplicar metodologies innovadores que se sumin a les tradicionals, pot beneficiar-se dels avenços tecnològics per fer més fàcil la seva tasca i pot ser un gran orientador pels desenvolupadors d’aplicacions. Imaginem una aplicació pensada, dissenyada i programada des de l’experiència dels pares, la perspectiva educativa dels mestres i el coneixement tècnic dels desenvolupadors. Sens dubte, seria una app d’èxit, segura i educativa.

 

* Eva Perdiguer és professora de la Facultat d’Educació, directora del Postgrau en Tecnologia Educativa. Aquest article va ser publicat a La Vanguardia, el 20 de gener de 2015