Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Mosquiteres per a la malària

Jaume Armengou

Sonia Shah va pronunciar una conferència el 2013 (“3 reasons we still haven’t gotten rid of malaria”) i que està registrada a TED. L’autora hi planteja una paradoxa: “La gent que majoritàriament pateix malària al món són els que menys se’n preocupen”. Cal escoltar tota la conferència per contextualitzar aquesta afirmació i adonar-se de quina manera la cultura d’alguns pobles no els mou a lluitar contra la malària.

 

Afegim a aquesta informació el testimoni de Denise Affonço, que a El infierno de los jemeres rojos (2010) mostra repetidament la seva lluita tenaç per aconseguir una mosquitera per passar les nits en camps de treballs forçats. És una dona culta, que no vol contreure la malària a Cambodja, i empra els mitjans que té a l’abast.

 

També el meu col·lega a la UIC, Ignasi Puig, bon coneixedor del problema a través dels nostres camps de treball a Costa d’Ivori, és del mateix parer.

 

De fet, no pretenc aquí parlar de la malària, la qual es pot combatre, en bona mesura, amb mosquiteres, sinó que vull mostrar que hi ha problemes resolubles que els mateixos que els pateixen no identifiquen com a tals. Penso, concretament, en la qualitat del nostre sistema d’educació superior. Quin seria l’equivalent a la mosquitera? Quins són aquells elements que aporten una gran millora sense un cost elevat?

 

Si algú ho sap, que m’ho digui. Si us plau.

 

* Jaume Armengou és vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat a la UIC

 

 
 
El rei abdica