Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Veus / Per entendre’ns

Un nou model d’emprenedoria

Charo García

Els emprenedors socials tenen una visió innovadora i persegueixen dur a terme un canvi social específic. Els emprenedors necessiten visió àmplia, creativitat i determinació; els emprenedors socials no només busquen el benefici econòmic, sinó generar un canvi social profund i durador. Treballen en el marc d’una ètica inqüestionable i, com els emprenedors de tota la vida, haurien de desenvolupar qualitats com el lideratge empresarial, confiança en un mateix, competitivitat, imaginació i desenvolupament d’estratègies, capacitat de risc, actitud positiva, obertura a millores contínues i, avui dia, domini de les noves tecnologies.

 

Es podria dir que, després d’aquesta enumeració, l’oportunitat de ser emprenedor social està reservada només per a persones poc menys que supermans. I és veritat que no és senzill tenir aquestes qualitats, però sí que podem treballar-les i desenvolupar-les.

 

Actualment, tots els emprenedors haurien de tenir aquesta visió social. La responsabilitat social ja impregna prou la cultura empresarial. Avui, si més no en les capes més superficials, l’empresa ja és socialment responsable. Tanmateix, el context de crisi actual fa necessari que neixin altres iniciatives empresarials que generin riquesa, sí, però al servei de la societat, d’una societat que pateix.

 

Així, cada vegada és més necessari que qualsevol emprenedoria empresarial prevegi aquesta dimensió social i que l’emprenedor tingui aquesta intencionalitat de canvi social, sigui quin sigui el sector, àmbit o producte empresarial en què estigui.

 

En quin punt estem? Es parla del proper gran moviment social de la nostra època que pot sorgir des d’un lloc no esperat. Un nou fenomen —una cosa que anomenem intraemprenedoria social— està prenent impuls en la cultura empresarial d’avui, i potser canviarà la naturalesa dels negocis.

 

Els intraemprenedors socials estan desenvolupant solucions innovadores per als problemes globals més urgents, que van des de la salut fins a l’educació i el medi ambient. Tanmateix, a diferència dels emprenedors socials, innoven des de l’interior de les empreses més grans.

 

Així doncs, la emprenedoria social no és només el model apte per posar en marxa empreses, negocis i iniciatives en els propers anys, sinó que, gràcies al seu enfocament ètic, té tots els ingredients per constituir-se com el motor de sanejament intern empresarial: l’empresa no pot renunciar a la responsabilitat social, ha de retornar a la societat el que aquesta li aporta cada dia.

 

* Charo García Mangas és l’administradora general de UIC Barcelona