Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Barcelona
Núria Ramírez - Periodisme, 2006
“En el periodisme, cada dia és diferent de l’anterior”

“En el periodisme, cada dia és diferent de l’anterior”

Núria Ramírez és periodista a TVE. Molts la reconeixereu si busqueu una foto seva, ja que ha estat davant de les càmeres molts anys. Va començar cursant Humanitats a UIC Barcelona i després va acabar fent Periodisme a la mateixa universitat, que és el que abans s’oferia. De petita ja era una devoradora de llibres: “El meu avi deia que era una lleona”. Tanmateix, no va tenir clar que volia ser periodista fins pocs mesos abans d’entrar a la universitat.

 

Quan va arribar el moment de fer la famosa llista de les carreres que volia estudiar, encara no tenia ni idea de què triaria. La tutora em donava idees: “Professora?”, “advocada?”… Res m’acabava de convèncer, fins que va deixar anar: “I periodista?” Se’m va il·luminar la cara. Era una professió que encaixava amb la meva manera de ser, els meus interessos i la meva afició per la lectura i l’escriptura.

 

Els anys d’Humanitats em van servir per tenir una bona base cultural, imprescindible per exercir aquesta professió. Després van arribar les pràctiques. Vaig tenir l’oportunitat de fer-les en empreses molt diferents —Catalunya Ràdio, TV3, FANOC… Això em va obrir les portes a la meva primera feina professional en una televisió local i, amb l’experiència adquirida, vaig fer el salt a TVE.

 

Sempre he estat vinculada a l’àrea d’informatius. M’apassiona la informació diària: ser al lloc dels fets, explicar què passa… Aquesta immediatesa enganxa! Vaig presentar durant cinc anys L’informatiu i ara m’encarrego de la secció d’economia —un repte per a mi: sóc de lletres pures!— per als informatius territorials i les notícies d’aquest àmbit relacionades amb Catalunya per al Telediario.

 

Els dies que més m’agraden són aquells en què cal sortir corrents a cobrir algun imprevist. Aquí cada dia és diferent de l’anterior: no saps on aniràs o qui coneixeràs. És una feina molt enriquidora.

 

Aquesta professió, que és molt vocacional, està canviant. D’una banda, per la crisi de credibilitat que té des de fa uns anys i, de l’altra, perquè comença a fregar l’explotació en alguns mitjans, sobretot en els privats. Han caigut els sous, els horaris s’estenen cada vegada més i és gairebé impossible compaginar la feina amb la vida familiar. A més, cada vegada hi ha més freelances i molts llocs de treball tendiran a generalitzar aquesta modalitat de vincle professional.

 

Després de gairebé una dècada a TVE valoro aquesta professió, que m’apassiona. Valen la pena totes les hores invertides. En aquesta lliga no hi ha espai per a les mitges tintes: cal formar-se, dedicar-hi hores i treballar molt. Així s’és imparable.

 

* Núria Ramírez, PER’06