Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Cinema
Capitán Phillips: problemes en aigües internacionals

Capitán Phillips: problemes en aigües internacionals

Capitán Phillips, pel·lícula basada en el llibre autobiogràfic A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea, narra la història del capità Richard Phillips i la seva tripulació quan els segresten uns pirates somalis mentre solquen les aigües de l’Índic a bord del vaixell de càrrega MV Maersk Alabama.

 

La història està dirigida superbament per Paul Greengrass (United 93, El mite de Bourne, Green Zone: Districte protegit), realitzador britànic que va debutar amb la pel·lícula Resurrected el 1989. Amb Diumenge, maleït diumenge, el 2002, amb què va iniciar l’estil semidocumental característic de molts dels seus projectes, es va donar a conèixer al gran públic. L’èxit internacional més important que ha aconseguit fins ara ha estat L’ultimàtum de Bourne (2007).

 

Protagonitzada per Tom Hanks (en el paper de capità), al qual acompanyen Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed, i Mahat M. Ali (en els papers de pirates que ataquen el vaixell), la pel·lícula posa en relleu una vegada més que aquells que ataquen la majoria de vegades es veuen obligats a delinquir per la seva extrema pobresa. A la pel·lícula veiem que els pirates no són els típics dolents egoistes, sinó persones extremadament pobres que no tenen res a perdre.

 

Caldria destacar dos aspectes que, des del meu punt de vista, fan que aquesta pel·lícula sigui genial: el primer, que Greengrass aposti per actors no professionals per encarnar els pirates (d’entre els quals destaca Abdi, en el paper de Muse, l’únic dels quatre que es preocupa realment pel que els pugui passar) i que, en un segon pla molt present al llarg de tota la cinta, es tractin i es denunciïn els efectes negatius de la globalització i l’abandonament, per part de les primeres potències, de les nacions pobres del planeta.

 

El duo Hanks–Abdi atorga al film una tensió dramàtica intensa gràcies a escenes brillants en què tots dos saben quin lloc ocupa l’altre; es donen en tot moment certes concessions de respecte, dins de l’obvi antagonisme. El primer entén quina és la situació desesperada del segon per poder sobreviure i aquest últim sap que el capità farà tot el necessari per salvar els seus homes. Només els uneix un pensament: creure que el Govern dels Estats Units pot solucionar la situació favorablement per a tots dos.

 

Molt ben valorada pels crítics nord-americans, Capitán Phillips dóna la possibilitat a Abdi de començar una carrera molt prometedora com a actor, i a Hanks li ofereix una altra oportunitat d’afegir una nova gran interpretació a la seva ja extensa trajectòria, cada vegada més enfocada a papers sobris i perfectament estructurats.

 

Qui guanyarà? Qui perdrà? Realment el govern nord-americà vol salvar els seus homes o vol solucionar el problema per evitar conflictes en aigües internacionals?

 

Paul Greengrass dirigeix molt bé aquesta trama real, dura i emotiva alhora, a través dels dos protagonistes. Ens farà qüestionar en més d’una ocasió què passa al món perquè alguns dels seus habitants acabin fent de pirata per poder sobreviure i altres s’hagin de jugar la vida cada vegada que, simplement, compleixen amb la seva feina. Un debat interessant.