Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Lectures
El venedor de dolços. R. K. Narayan

El venedor de dolços. R. K. Narayan

Editorial Bambú. Barcelona. 240 pàgines

 

Rasipuram Krishnaswami Iyer Narayanaswami, amb una trajectòria molt consolidada en el món de la ficció, ha rebut diversos premis internacionals. Més conegut en el món anglosaxó que no pas en el món hispà, aquest autor recorda, en certa manera, García Márquez: crea un món literari molt concret (tot i que divers) i l’ubica a la inventada ciutat de Malgudi, a l’Índia.

 

Tot i l’aire clarament local de la novel·la, El venedor de dolços tracta temes amb els quals qualsevol lector es pot identificar fàcilment: es tracta dels universos enfrontats d’un pare i d’un fill, universos tenyits “d’incoherència, incomunicació i falta d’autenticitat”, en paraules del Dr. Enric Vidal, degà de la Facultat d’Educació de la UIC. En alguns moments, es pot arribar a pensar que el que s’està llegint és una farsa, una funció de titelles en què la inconsistència dels personatges amb ells mateixos fa venir ganes de riure.

 

No podem passar per alt que aquest llibre conté grans dosis d’ironia: és una mena de mirall en què es reflecteixen Orient i Occident, però amb els trets més negatius. El comerciant hindú seguidor de Gandhi, fidel acèrrim d’un conjunt de regles buides i que fa del menjar una filosofia moral, és el pare d’un jove que s’occidentalitza fins al punt de voler impulsar un negoci de màquines automàtiques d’escriure històries. Gandhi sense fons i Occident tecnificant fins a la creativitat: mirall que no perdona cap de les dues parts.

 

El Dr. Vidal observa amb molt d’encert que “El venedor de dolços es una novel·la de relacions humanes que presenta, mitjançant la relació turbulenta entre un pare i un fill, el xoc cultural entre Orient i Occident. L’autor no pren partit per cap de les dues cultures, sinó que en presenta equilibradament les insuficiències; el missatge del llibre sembla convèncer-nos que les nostres vides només tenen sentit si apostem per la comprensió, la comunicació interpersonal i la investigació de la nostra identitat”.

 

El venedor de dolços és una novel·la en què es desperten tots els sentits: el del gust, en primer lloc, per la botiga de dolços, escenari principal de l’acció; la vista, per les descripcions d’una petita ciutat índia, un lloc que, pel que fa a ciutats índies, és familiar al lector occidental, un lloc creat pel mateix autor; també l’oïda, en alguns fragments, com en el de la petició de mà del protagonista a la seva futura muller; i el tacte, en l’elaboració de dolços. És l’olfacte, però, el que es reserva un lloc privilegiat per al lector –almenys per al lector d’aquesta història–, ja que és impossible imaginar-se una botiga de dolços sense totes les olors que hi ha emmagatzemades, olors que recorden la infantesa, el sol i la calor a l’estiu.