Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Bàsics / Lectures
Las consolaciones de la filosofía, Alain de Botton

Las consolaciones de la filosofía, Alain de Botton

Taurus, 295 p.

 

La tardor és un temps propici per a la introspecció i la malenconia . És el moment d’apropar-se a la filosofia que, com deia Chamfort, “ens consola de tot” i que avui ens furten en els currículums escolars. I com a autoajuda “professional”, hi ha un filòsof que no fa fàstics a la divulgació televisiva, Alain de Botton. El seu long seller, Les consolacions de la filosofia, el protagonitza un grup de pensadors que, a través dels segles, han compartit l’interès de “dir unes quantes coses pràctiques i consoladores sobre les causes dels nostres més grans pesars”.

 

El sextet de Botton, l’encapçala Sòcrates. Filòsof de capçalera en aquests temps de pensament únic, ens ensenya que allò aparentment obvi i natural poques vegades ho és si l’abordem des de la complexitat. En època de vaques magres i escassetat de diners, Epicur ens ensenya a no enganyar-nos amb les promeses de felicitat: la seva llista inclou dites no dineràries com l’amistat i la llibertat de triar, prèvia reflexió sobre el que realment volem. Si les coses no surten com volem, sempre ens quedarà l’estoïcisme de Sèneca: l’optimisme exagerat condueix a la frustració.

 

En aquest principi, hi aprofundeix Montaigne, que ens fa conscients de les nostres limitacions: “Si l’home fos prudent, atribuiria a cada cosa el seu valor veritable segons fos més o menys útil per a la vida”. Dels desenganys amorosos, ens en prevé Schopenhauer. Les seves resolucions, reconeix de Botton, poden semblar pessimistes, “però vam trobar en aquest filòsof una consolació per al rebuig: el consol de saber que el nostre dolor és normal”. La nòmina filosòfica es tanca amb Nietzsche: allò que fa mal cura. Ideal per transitar pels vaivens emocionals de la tardor.