Qui no ha sentit mai el so de la gralla en una actuació castellera? O fent ballar els gegants? I el so d’un sac de gemecs en un ball de pastorets?
Estem parlant d’uns instruments tradicionals que conjuntament amb la viola de roda o l’acordió diatònic, entre d’altres, formen l’anomenada música popular tradicional. Una música que podem trobar en les diferents manifestacions populars al carrer com: festes majors, diades castelleres, trobades, festes medievals, cercaviles, etc.
Actualment, podem sentir aquests sons en grups de jazz, rock i pop. En el cas del jazz i del pop, un exemple és el grup musical anomenat Inxa Impro Quartet. Aquest quartet fa una nova proposta de música tradicional, mantenint-ne l’essència i creant noves melodies. Així demostren que la gralla pot encaixar perfectament amb altres instruments. Podem escoltar concerts de duets: orgue–gralla, orgue–borrega (sac de gemecs), piano–gralla, piano–tenora, etc.
En l’apartat del rock, tenim els grups Ebri Knight (una música lúdica i festiva), RIU (amb una proposta més popular) i BOC (un grup mallorquí que fa folk-rock amb influències d’arreu del món). Tot va enfocat a la nova creació, que mescla la base clàssica de contrapunt i harmonia amb instruments tradicionals.
Així podem dir que la fusió d’aquests instruments amb tots els altres que sonen en la música del segle XXI és possible, i es recupera i manté viu el so tradicional tan peculiar que sentim als carrers.