Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una experiència transparent i còmoda a l'hora de navegar per la nostra web. Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització. Pots canviar la configuració i obtenir més informació. Més información
Entrevistes

/ Judith Urbano

Judith Urbano: Tots som Humanitats i ens calen humanistes per canviar el món

"Tots som Humanitats i ens calen humanistes per canviar el món"

Judith Urbano Lorente va néixer a Barcelona el 1973.  L’any 2011 va obtenir el doctorat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona amb la tesi L’arquitecte August Font i Carreras (1845-1924). També és tècnica en Empreses i Activitats Turístiques per l’Escola de Turisme Mediterrani (1994). Actualment, cursa quart del Grau en Llengües i Literatures Modernes (francès i anglès) de la UB. Està casada i té tres fills.

 

Va ser professora del Departament de Composició Arquitectònica de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de UIC Barcelona des de 1997. Al febrer de 2008 va ser nomenada sotsdirectora de l’escola i el mateix any va gaudir d’una beca de l’Attingham Trust per a la Summer School dedicada a museografia, museologia, gestió i patrimoni en diferents country houses britàniques.

 

Des de l’1 de setembre del 2016 és la degana de la Facultat d’Humanitats. El dia 9 de desembre va acomplir els 100 primers dies de mandat.

 

Quan vas començar, vas declarar que tenies “moltes ganes de fer coses, d’engegar projectes, de sumar; de fer que tots, professors, alumnes i PAS s’impliquin i estiguin orgullosos de pertànyer a la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona”. Com valores aquests primers 100 dies?

 

La veritat és que han estat molt, molt intensos, amb moltes reunions tant amb professors d’Humanitats com amb els serveis de UIC Barcelona que hi tenen a veure (Comunicació, Màrqueting, Admissions, Alumni, Internacional). Calia fer-me una idea general del projecte i de les persones que el fan possible. La valoració és 100 % positiva: una Facultat amb uns professors molt bons (i grans persones!), amb un Grau amb uns alumnes molt vocacionals, amb unes dobles titulacions molt atractives, amb un Màster Universitari en Gestió Cultural consolidat i amb una forta responsabilitat envers UIC Barcelona amb les assignatures transversals que imparteixen els nostres professors a la resta de titulacions (Antropologia, Ètica, Bioètica…): 135 crèdits fora del Grau d’Humanitats. Per això també ens reunim amb totes les juntes de les altres facultats. És important que els nostres professors se sentin ben acollits i que les juntes estiguin contentes amb la tasca que s’hi fa. Han estat 100 dies molt fructífers i la veritat és que estic encantada amb la gent amb qui treballo!

 

De tant en tant es publiquen dades alarmants sobre el poc nivell ocupacional que tenen els graus relacionats amb el món de les lletres. Les Humanitats tenen futur?

 

I tant! el que passa és que la nostra societat i els nostres polítics no ajuden. A la universitat espanyola hi hagut i hi ha una progressiva eliminació de les Humanitats, sense escrúpols. I què passa? Que cada vegada tenim més professionals especialitzats en el seus àmbits, però amb una incultura molt gran!

 

Com podem canviar-ho?

 

Caldria fer entrar les Humanitats en els plans d’estudi de tots els graus, per dotar els estudiants de coneixement i cultura. En aquest sentit, la transversalitat a UIC Barcelona és un molt bon punt de partida, inexistent a la majoria de les universitats. Cal fer entendre que tots som Humanitats, venim de la tradició dels nostres clàssics, no podem entendre el nostre món sense conèixer la literatura, la història, l’art, la filosofia i el pensament que ens han precedit, l’ètica, la moral, l’estètica són els pilars de la nostra societat, calen humanistes per canviar el món! És un projecte de molta envergadura! Els nostres professors i alumnes hi estan implicats. Us hi animeu?

 

Sona molt interessant. Quins projectes té la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona per anar impulsant tot això?

 

En tenim molts! El curs vinent implementem assignatures que s’impartiran en anglès al nostre grau, 53 crèdits en total. S’ha presentat el programa de doctorat conjunt amb Educació i Comunicació, així, podrem tenir tesis doctorals i futurs investigadors que facin recerca en les diferents disciplines humanístiques. D’altra banda, la transversalitat és un projecte sense fi i hem de seguir apostant per aquesta idea fundacional de la nostra universitat: els nostres professors fan una gran feina que arriba a tots els alumnes de UIC Barcelona.

 

Cal donar-ho a conèixer…

 

Sí. Estem treballant molt en la visibilitat de la Facultat, ja que es fan moltes coses, cal que es divulguin i arribin a tothom. Penso que les Humanitats interessen, per això obrim les activitats que fem: seminaris, xerrades, debats, taules rodones… a tota la comunitat universitària.

 

Quin consell donaries a un alumne que dubta si estudiar Humanitats o no?

 

Li diria que és una tria vocacional: només ell ha de saber si aquesta carrera és la seva i que, per tant, no cal que escolti gaire el seu voltant; sovint sentirà comentaris com: “i això, per a què serveix?”, ”i de què treballaràs?”, ”et moriràs de gana”… En una societat on l’únic que importa és un resultat tangible, productiu i, si pot ser, en diners, no ens hem de moure pel que opina la massa, sinó amb criteri propi, guiats per les nostres conviccions.

 

Gent d’una peça

 

Efectivament. És important fer una carrera que ens ompli, que ens agradi, amb la qual gaudim i a la vegada ens formem com a persones i a nivell intel·lectual i professional. De sortides professionals n’hi ha, i de molt variades: el món editorial, els museus, la gestió i la mediació cultural, la docència, la recerca, galeries d’art, gestió del patrimoni, cooperació i diàleg intercultural.

 

Quin és el perfil de l’estudiant d’Humanitats?

 

Alumnes als quals agrada llegir, són molt inquiets intel·lectualment i culturalment, tenen ganes de saber, gaudeixen amb els clàssics, amb la filosofia, els agrada anar als museus i a les exposicions… són humanistes!

 

Què penses que fa diferent estudiar a la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona?

 

Jo crec que els nostres punts forts –sincerament t’ho dic– són la proximitat i la qualitat dels nostres professors, i un pla d’estudis que ofereix assignatures d’Humanitats i altres totalment enfocades al món professional.

 

Treballes a UIC Barcelona des dels seus inicis, com ha evolucionat la Universitat?

 

Ui, moltíssim! S’ha fet molt gran! Ha crescut en nombre de personal (professors, administració i serveis) i d’alumnes; en oferta de graus, postgraus i màsters. És gratificant veure’n l’evolució i sobretot les ganes de millora, cal fer encara molta feina i continuar millorant però podem estar contents del que s’ha aconseguit des de 1997 fins avui i tots els alumnes que s’han llicenciat, graduat i doctorat en són una prova!

 

I els alumnes?

 

Vivim en un món molt diferent del que hi havia el 1997, sobretot pel que fa a la tecnologia informàtica. Internet ha revolucionat la nostra societat, la immediatesa a la qual els nostres joves estan acostumats, la manera com busquen la informació, WhatsApp, Instagram… El fet de compartir tot això tan ràpidament amb el món sencer sens dubte és un avantatge, però també té inconvenients, sobretot quan se’n fa un mal ús. Els estudiants han nascut en aquest món de la imatge i de les xarxes socials de manera natural, però cal dir que els nostres alumnes humanistes encara prefereixen un llibre en paper que un de digital; més o menys com ens passa als professors! Crec que estem fets de la mateixa pasta, i això es nota!

 

Una degana d’una Facultat d’Humanitats, què llegeix?

 

Ara mateix Le chef-d’oeuvre inconnu, de Balzac; el Diccionario de símbolos, de Juan Eduardo Cirlot i Le français: histoire d’un combat, de Claude Hagège. M’agrada molt llegir els textos originals en francès i anglès, especialment els clàssics del segle XIX: Balzac, Zola, Baudelaire, Victor Hugo, Austen, Dickens, les Brönte, i també de principis del XX: Proust, Virginia Wolf. També intento llegir poesia, però ho deixo sempre per a l’estiu, ja que em requereix molta tranquil·litat: Keats, John Clare, Blake, Wordsworth, Byron.

 

Quins museus visita?

 

De Barcelona puc dir que els conec tots, intento anar a veure exposicions temporals, sobretot al MNAC, al CaixaForum i al Museu d’Història de la Ciutat. Als alumnes me’ls emporto sempre a veure el romànic i la Sagrada Família. També fem rutes per la ciutat: la Barcelona romana, gòtica i modernista. Vivim en una ciutat amb 2.000 anys d’història i això s’ha de aprofitar!

 

I quina música escolta?

 

D’això sí que no tinc temps! Però els meus preferits són els Beatles i U2.